Kreuzer
Aký je náš pivovar?
Náš pivovar Kreuzer je typickým domácim pivovarom pre varenie zo základných surovín s vystavením max. 30 L z jednej várky. Je to nielen spôsob, ako sa dostať k vynikajúcemu pivu, ale je to prostriedok pre zábavu, hobby a vlastne aj celý životný štýl. Je to výzva pre to, ako sa niečo naučiť, zostrojiť si a zdokonaľovať sa v tom.
História
Najväčšou motiváciou variť vlastné pivo bol poznatok a osobné skúsenosti z naozaj dobrých pív a pivnej kultúry predovšetkým v Nemecku a v Rakúsku. Bezosporu k tomu prispela aj “chémia” varená v priemysle a dodávaná na trh ako “pivo”. Prvý Weizen sme ochutnali pred 14 rokmi počas pobytu v Nemecku a neskôr pochopili, že zháňať a voziť ho neustále z Norimberka, Bayreuthu, či z Viedne, nemá veľkú budúcnosť.
Varením sme sa začali zaoberať v máji roku 2009 a to “uvarením” prvého piva z koncentrátu “Znalcuv Ležák”. Tomuto však predchádzala dôkladná polročná príprava a odhodlanie čo najskôr variť pivo zo základných surovín. Už v júli toho istého roku sme varili prvé pivo zo základných surovín - Kreuzer Rauchbier - nadymovaný špeciál 13st. Vybavenie bolo vcelku primitívne, ale postačujúce - 33L nerezový hrniec - už ako základ budúcej varne, drevená varecha, zavárací teplomer, kuchyňský časovač a na poslednú chvíľu zohnaný elektrický varič a veľké cedítko používané pri zabíjačkách. Nechýbala však chuť urobiť skvelé pivo :-))) čo sa aj podarilo! - a nás to silne povzbudilo sa homebrewingu ďalej venovať.
Vybavenie
Pivovar máme v priestoroch, mimo iné aj pre tento účel vybudovaného záhradného domčeka. Postupne sme navrhli koncept pivovaru a technológie, čo nám umožňuje variť infúzne a dekokčne a robiť vrchne a spodne kvasené domáce pivá. Proces varenia je automatizovaný pomocou vlastného softvéru BrewControl4Kreuzer.
Pivá Kreuzer
Varíme pomaly už tradične :-) Prvé jubilejné pivo je “Kreuzer Rauchbier - jubilejné”, máme ho z roku 2010 a toho roku sme otvorili naše už 2-ročné pivo (Kreuzer Altbier). V produkcii pív zo základných surovín prevažujú vrchne kvasené pivá - tmavé, polotmavé a špeciály ( Altbier, Klosterbier, Rauchbier, Pale Ale, Dunkles Weizen). Od začiatku 2011 varíme príležitostne aj spodne kvasené ležiaky plzeňského typu (tmavý, svetlý ležiak). Pre bežný konzum, či v snahe objavovať nové chute robíme aj rôzne pivá z kocentrátov.
Celá produkcia je pre našu vlastnú, rodinnú spotrebu a pre potešenie našich priateľov. Od r. 2010 sa zúčastňujeme súťaže “Slovak Homebrewing Star”. Na 4.ročníku zabodoval náš Tmavý Weizen a získal 1.miesto vo svojej kategórii. Na prvom ročníku Pivománie Martin v r. 2011 sme získali zlaté ocenenie za Kreuzer Pale Ale.
Pivo - história, kultúra a životný štýl
Dobré pivo si právom zasluhuje takú pozornosť ako víno, káva, čaj, destiláty, syry, či iné pochutiny. Má nesmierne bohatú a zaujímavú históriu. Je neoddelitelne spojené s našou kultúrou - krajinou, ľuďmi, gastronómiou a zvykmi. Pivo a jeho pitie má svoje pravidlá, zákony a zvyklosti. To všetko spoznať a vedieť je veľmi zaujímavé.
Výroba dobrého piva je zručnosť a veľké umenie. Domáce podmienky umožňujú experimentovať a preto pre homebrewara je priam zaväzujúce robiť naozaj iba skvelé pivo.
Pivo a jeho výroba spája : rodinu, ktorá spolupracuje, pomáha si pri varení, sleduje čo sa deje - raduje sa keď sa vydarí, je prvým neúprosným kritikom; priateľov, ktorým môžeme podarovať niečo orginálne a potešiť sa, keď im naše pivo zachutí; a rovnako kamarátov homebrewárov, ktorí vedia snahu veľmi oceniť a sú tí najcenejší hodnotitelia, ale aj skrytí rivali.
Viac na : www.kreuzer.sk