Kreuzer

Aký je náš pivovar?

Náš pivovar Kreuzer je typickým   domácim pivovarom  pre varenie zo základných surovín s vystavením  max. 30 L z jednej  várky. Je to nielen spôsob, ako sa dostať k vynikajúcemu pivu, ale  je to  prostriedok pre zábavu, hobby  a vlastne  aj celý životný štýl. Je to výzva pre to,  ako sa niečo naučiť, zostrojiť si a zdokonaľovať sa v tom.

 

História

Najväčšou motiváciou variť vlastné pivo bol poznatok a osobné skúsenosti  z naozaj  dobrých pív a pivnej kultúry predovšetkým v Nemecku a v Rakúsku. Bezosporu k tomu prispela aj “chémia” varená v priemysle a dodávaná na trh ako “pivo”. Prvý Weizen sme ochutnali pred 14 rokmi počas pobytu v Nemecku a neskôr pochopili, že zháňať a voziť ho neustále z Norimberka, Bayreuthu, či z Viedne,  nemá veľkú budúcnosť.

Varením sme sa začali zaoberať v máji roku 2009 a to   “uvarením” prvého piva z koncentrátu  “Znalcuv Ležák”.  Tomuto však  predchádzala dôkladná polročná príprava a odhodlanie  čo najskôr variť pivo zo základných surovín.  Už v júli toho istého roku  sme varili prvé pivo zo základných surovín - Kreuzer Rauchbier - nadymovaný špeciál 13st.  Vybavenie bolo vcelku primitívne, ale postačujúce - 33L nerezový hrniec - už ako základ budúcej varne, drevená varecha, zavárací teplomer, kuchyňský časovač a na poslednú chvíľu zohnaný elektrický varič a veľké cedítko používané pri zabíjačkách. Nechýbala však chuť  urobiť skvelé  pivo :-))) čo sa aj podarilo! - a nás to silne povzbudilo sa homebrewingu ďalej venovať.

 

Vybavenie

Pivovar máme v  priestoroch, mimo iné aj pre tento účel vybudovaného záhradného domčeka. Postupne sme navrhli koncept pivovaru  a technológie, čo nám   umožňuje variť infúzne a dekokčne a robiť vrchne a spodne kvasené domáce pivá. Proces varenia  je automatizovaný  pomocou vlastného softvéru  BrewControl4Kreuzer.

 

 

Pivá Kreuzer

Varíme pomaly už tradične :-)  Prvé jubilejné pivo je “Kreuzer Rauchbier - jubilejné”,  máme ho z roku 2010 a toho roku sme otvorili naše už 2-ročné pivo (Kreuzer Altbier).  V produkcii pív zo základných surovín prevažujú vrchne kvasené pivá - tmavé, polotmavé  a špeciály  ( Altbier, Klosterbier, Rauchbier, Pale Ale, Dunkles Weizen). Od začiatku 2011 varíme príležitostne  aj spodne kvasené ležiaky plzeňského  typu (tmavý, svetlý ležiak). Pre bežný konzum, či v snahe  objavovať nové chute robíme aj rôzne  pivá z kocentrátov.
Celá produkcia je pre našu vlastnú, rodinnú  spotrebu a pre potešenie našich priateľov. Od r. 2010 sa zúčastňujeme súťaže “Slovak Homebrewing Star”. Na 4.ročníku zabodoval náš Tmavý Weizen a získal 1.miesto vo svojej kategórii. Na prvom ročníku Pivománie Martin v r. 2011 sme získali zlaté ocenenie za Kreuzer Pale Ale.

 

 

Pivo - história, kultúra a životný štýl

Dobré pivo si  právom zasluhuje takú pozornosť ako víno, káva, čaj, destiláty, syry, či iné pochutiny. Má nesmierne bohatú a zaujímavú históriu. Je neoddelitelne spojené s našou kultúrou - krajinou, ľuďmi, gastronómiou a zvykmi. Pivo a jeho pitie má svoje pravidlá,  zákony a zvyklosti.  To všetko spoznať a vedieť je veľmi zaujímavé.


Výroba dobrého piva  je zručnosť a veľké umenie. Domáce podmienky umožňujú experimentovať a preto pre homebrewara je priam zaväzujúce  robiť naozaj iba skvelé pivo.

Pivo a jeho výroba spája : rodinu, ktorá spolupracuje, pomáha si pri varení, sleduje čo sa deje - raduje sa keď sa vydarí,  je prvým neúprosným kritikom; priateľov, ktorým môžeme podarovať niečo orginálne a potešiť sa, keď im naše pivo zachutí; a rovnako kamarátov homebrewárov, ktorí vedia snahu veľmi oceniť a sú tí najcenejší  hodnotitelia, ale aj skrytí rivali.

 

Viac na : www.kreuzer.sk